Тонове цаца се вади от морето край Созопол, пише Телеграф“. На пристанището

...
Тонове цаца се вади от морето край Созопол, пише Телеграф“. На пристанището
Коментари Харесай

Морето край Созопол завря от риба

Тонове цаца се вади от морето край Созопол, пише  " Телеграф “. На пристанището рибарските мрежи са цялостни с дребната риба, а към тях се образуват опашки от хора, които желаят да си купят от пресния улов.

Сред почитателите на цацата са и чайките, които кръжат над лодките, с цел да се доберат до храната, а на брега с изключение на хора се навъртат и угоени котета, които като прахосмукачка обират изпадналите от щайгите рибки. Някои от риболовците, като дебаркират на пристанището, продават от улова непосредствено от лодката, само че други зареждат павилион за риба, позициониран безусловно на метри от брега.

Там цацата върви по 3 лв., а към сергията се тълпят хора, с цел да купят прясна риба.

Тази година квотата за улов на цаца за България е по-голяма и е в размер на 8300 тона. Тя обаче не може да бъде усвоена изцяло от страната ни заради неналичието на задоволително потенциал.

Калкан

На щанда на борсата се предлага още калкан за 25 лв. килото. Местните поданици споделиха, че в този момент е моментът за тази риба, тъй като цената е извънредно преференциална. В пика на летния сезон не може да се откри по-евтин от 35 лв. за кило.

Заради черната търговия с деликатесната риба уловът е все по-редуциран. Има обаче риболовци, които влизат с лодки в морето особено за калкан, а по-късно го продават в локалните заведения за хранене на черно, разясниха локални.

Тази година квотата за улов на калкан в Черно море за българските риболовци е увеличена. Това съобщи шефът на Асоциацията на производителите на рибни артикули БГ ФИШ Йордан Господинов, пред БНР.

Миналата година за страната ни тя беше 75 тона, а в този момент е 95 тона.

Причината е, че имаме неизползвана квота заради коронавирус рецесията и войната в Украйна и Европейският съюз е решил да не ни ощетява. Остатъкът от предходните години е присъден към тази година. В съпоставяне с България Румъния няма смяна в размера на квотата за тази година, защото тя е била усвоена през предходната. Калканът се подготвя по доста разнообразни способи, в това число и с кисело зеле, споделят хората от Созопол.

Попчета

На пристанището се продават още попчета, които костват 12 лв. за кило. Хит тази година е дребният карагьоз. Много хора заобикалят да го купуват поради доста кости, само че по-дребните екземпляри, като се изпържат, набират все по-голяма известност.

Причината е, че при термичната обработка костите напряко се стопяват и при консумация не се усещат. Миди също могат да се купят от рибната борса, само че би трябвало да се отиде преди обед, тъй като след 12 часа е доста евентуално да не са останали.

Цената на кг от морските блага е 4 лв., като търговци споделят, че тази година уловът е от по-дребни екземпляри, само че отново са вкусни.

На павилиона са закачени още веян паламуд и чироз. Те са обработени със сол и подправки и се оставят да се сушат за няколко дни. Паламудът обаче е от Турция, защото от предходната есен в нашите води няма. Цената на парчето е 20 лв..

Местните го разпознават по-това, че е по-сух, нашият се отличава с това, че е по-мазен. Освен на численост има и бурканчета с паламуд с кисели краставички в доматен сос по 12 лв. броя. Връзка с чироз, на която има 10-12 рибки, пък коства 8 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР